25 januari 2011

BÖCKER / POCKETS SOM JAG VILL HA

BEDRAGEN

Sexåriga Sarah är en glad och populär liten flicka. Men hennes lyckliga barndom blir förstörd för alltid när hon faller offer för en lång hatkampanj. Hennes mamma Lyndsey förstår inte hur dottern hon älskar kan göra saker otänkbara för en sexåring, saker som gör Lyndsey rädd för sitt eget barn. Hon stjäl rakblad. Försöker förgifta sina vänner. Anklagar sina föräldrar för sexuellt utnyttjande. Snart är Lyndseys äktenskap på väg att kollapsa, de sociala myndigheterna blandas in, och plötsligt kämpar Lyndsey både för att hålla ihop sin familj och för att rädda sin dotters mentala hälsa.
  


HINSEHÄXAN

Lillemor Östlin är inte vem som helst. Hon har tillbringat över 25 år av sitt liv i svenska fängelser. Tre gånger har hon rymt från kvinnoanstalten Hinseberg. I 40 år har hon använt amfetamin. Här berättar hon om sitt liv: uppväxten, vägen till prostitution, narkotikamissbruket, oskyldiga och mindre oskyldiga brott, de många domarna och om hur det är att sitta i fängelse. Hinsehäxan är inte en bok om en råbarkad kriminell person utan en gripande berättelse om en stark, självständig och begåvad kvinna. En kvinna som förlorar omsorgen om sina barn och som trots hårda motgångar i livet fortsätter att kämpa. Boken ger också en bild av hur den svenska kriminalvården fungerar och beskriver vilka låga beviskrav som ställs i narkotikamål. För första gången berättar Lillemor Östlin även om sitt förhållande till före detta justitieminister Lennart Geijer. Då de träffades första gången var han chef på TCO och de inledde ett förhållande som nästan blev likt vilket som helst med den skillnaden att han betalade för det. Här ger Lillemor sin version av Geijeraffären och bordellhärvan.



 JIDDRA INTE : HELLRE ÖKÄND ÄN OKÄND

Den sanna berättelsen om ett kriminellt underbarn
12 år: Första indrivningen.14 år: Fruktad gängledare.16 år: Dömd för mordförsök.18 år: Säljer vapen, knark och driver nattklubb.20 år: Indrivare och livvakt åt maffian.Redan som barn bestämde sig Patrik Pelosio för att inte ta skit ? inte från någon eller något. Han var en kriminell supertalang med ett tydligt mål: att bli gangster och få respekt. Patrik Pelosio hamnade tidigt i en spiral av våld och brottslighet. Hans rykte som slagskämpe gjorde att han handplockades av ledare inom den organiserade brottsligheten. Under tio år bestod hans liv av våld, kriminalitet och droger.

Jiddra inte är den sanna berättelsen om en entreprenör i Stockholms undre värld. Det är en skildring inifrån den undre världen som visar hur varje trappsteg uppåt i själva verket var ett trappsteg nedåt. Det är också en historia om kärlekens kraft och modet att våga kliva av när det går som snabbast.



 TRASIG

"Jag föddes och trasades sönder i Birkenhead. Oönskad, misshandlad, såld, bortbytt, fotograferad, filmad, lämnad att dö, fördärvad, skuldbelagd, sviken och förbigången. Men jag föddes även med en brinnande eld inom mig. Jag kallar den för min Fenixeld. Jag är inget offer - det ordet beskriver bara vad jag råkade ut för. Inte heller är jag en överlevare för det antyder att jag kommit över allting. Jag är en Fågel Fenix och det pågår en ständig process inom mig. Detta är min berättelse."

Orden kommer från Shy Keenan. Under hela sin barndom blev hon systematiskt våldtagen av sin styvfar. Och hen¬nes mor misshandlade henne så svårt att hon hade både nedsatt hörsel och syn den dag hon började skolan. Vid 10 års ålder var hon nära att dödas av en grupp pedofiler som hon blivit såld till.

I vuxen ålder beslutade sig Shy för att berätta sanningen och få de skyldiga ställda inför rätta. Efter en utdragen process dömdes både styvfadern och några av hans medhjälpare till långa fängelsestraff inte bara för vad de gjort mot Shy utan för flera fruktansvärda brott även mot andra barn.

Trasig är en av de mest skakande och ärliga skildringar av barns utsatthet som någonsin skrivits. På ett rakt och självutlämnande sätt berättar Shy Keenan om sina fruktansvärda upplevelser. Men hon uppvisar även en inneboende styrka och förmåga att trots allt överleva och vända smärtan till något positivt som kan hjälpa andra i liknande situation.


 I DET TYSTA

I 18 år var Vicky Jaggers i sin brors våld. En sann och ovanlig berättelse om syskonincest.När Vicky Jaggers var liten avgudade hon sin storebror David och han var också deras mors ögonsten. För modern var David ljuset i familjelyckan det perfektabarnet som inte kunde göra något fel. Men Vickys egen familjelycka och hennes barndom förbyttes mot mardröm när hennes bror brutalt våldtog henne upprepade gånger. Hon var tolv, han var sjutton.

Därefter förblev hon i hans våld. Hans viskade hot vid middagsbordet förlamade henne av skräck och höll henne tyst. Inte ens när hon upptäckte att hon var gravid och födde ett barn vågade hon säga något. Hon var övertygad om att ingen någonsin skulle tro henne.
I det tysta är en skakande sann berättelse om syskonincest och om att vara skrämd till tystnad, av sin egen bror. Idag är Vicky Jaggers 34 år och bor i Storbritannien med sin man och sina fyra barn.



 SKADAD : den sana berättelsen om ett bortglömt barn

Åttaåriga Jodie är ett problembarn i ordets rätta bemärkelse. Cathy Glass, som har skrivit boken och varit fosterförälder i mer än tjugo år, har aldrig varit med om ett så besvärligt barn. Men Jodie har upplevt saker som inget barn ska behöva uppleva. Skadad är en gripande och fruktansvärd sann berättelse om ett utsatt barns mörkaste hemligheter.
Jodies barndom hade varit en avskyvärd följd av vanvård och försummelse, vilket borde ha uppmärksammats av det flertalet socialarbetare som inblandats i hennes fall. Men det gjorde det inte och därför kunde Jodie inte räddas från sin misär. Slutligen hittar hon i Cathy en vuxen människa värdig att lita på, en som visade sig kunna hjälpa henne att återhämta sig från det fruktansvärda hon upplevt.


INSPÄRRAD


Teresa Coopers historia är hjärtskärande från första början. Hennes mor var psykiskt sjuk och hennes far var alkoholist, och Teresa omhändertogs redan som bebis.

Efter att ha tillbringat sin barndom i diverse hem, skickades hon till Kendall House i Kent. Det var innanför dessa fängelsemurar som hennes mardröm började. Inom tjugofyra timmar blev Teresa utsatt för den ökända inspärrningsmetoden, under vilken hon blev injicerad med farligt höga doser av sinnesförändrande droger och isolerad i kvarsittningsrummet om hon kämpade emot. Det var inte långt efter detta som det sexuella utnyttjandet tog sin början.

Detta är berättelsen om en ung flicka som blir utnyttjad och misshandlad på alla tänkbara sätt, och hur samma flicka slogs tillbaka till att bli den överlevare hon är idag.


DAGEN MIN DOTTER BLEV GALEN

Sommaren 1996 när Michael Greenbergs dotter Sally var 15 år blev hon från en dag till en annan manisk. Plötsligt var hans dotter som en främling för honom. Här berättar han insiktsfullt och smärtsamt om sommaren då hans älskade dotter Sally drabbades av en svår psykisk sjukdom.
"Sorgsen, vackert skapad memoar. Kommer med all säkerhet bli en ny klassiker om psykisk sjukdom" Library Journal
"En ömsint och vibrerande kärleksförklaring till dottern skriven på saklig prosa" Expressen
"En hyllning till den kreativa människan, som kan fungera som bro mellan hälsa och insjuknande" Svenska Dagladet
"Michael Greenbergs berättelse berörde mig djupt. Han beskriver sin 15-åriga dotters insjuknande i psykos och sina egna upplevelser på ett mycket naket och självutlämnande sätt. Han ger en varm och kärleksfull helvetesbeskrivning av hur det kan vara att som förälder och närstående maktlöst åse när ens barn drabbas av psykisk sjukdom. Berättelsen är så välskriven och spännande att den lockar till sträckläsning och kan varmt rekommenderas."
Lena Teurnell, psykolog och psykoanalytiker



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar